dimarts, 25 de març de 2008

Mor l'historiador i polític senyor Josep Benet

El traspàs d'una persona--també hi han les excepcions--és sempre un fet lamentable. Molt més encara quan es tracta d'un home de l'alçada intelectual i de la vàlua ètica de Josep Benet, compromés amb les llibertats i lluitador en defensa de Catalunya. Benet és l'exemple del compromís d'una persona que li ha tocat viure una època difícil pel seu país i que mai ve fer decesió de les seves conviccions.Ens ha deixat un personatge extraordinari, d'un humanisme infreqüent i que és patrimoni de tots els catalans.


En exercici de la seva professió--era advocat--en els pitjors moments de la dictadura, no va dubtar en defensar davant dels tribunals, les persones que veien perillar la seva llibertat. A principis dels anys cinquanta, emparar Joan Comorera--secretari general del PSUC-- davant d'un jurat, només ho podia fer una persona amb fermes conviccions democràtiques i amb el valor que suposava fer-ho en aquelles circumstàncies.

En les primeres eleccions lliures, dins la candidatura pel Senat--Entesa pels Catalans--que comptava amb el suport del PSC, PSUC i ERC va ser el senador més votat en tot l'Estat. Més d'un milió tres-cent mil vots mostraren el reconeixement popular del tot merescut.

El seu compromís amb la fe cristiana no va ser cap obstacle per ser, en nom de la unitat, el candidat del PSUC a la presidència de la Generalitat. El millor resultat electoral del PSUC amb 25 diputats.Va ser llavors quan vaig tenir l'ocasió de fer la seva coneixença. Corresponent a una invitació que li va fer al meu pare, vàrem visitar-lo a casa seva. Han passat un grapat d'anys, però el recordo com una persona modesta, amable i que sabia escoltar. També em ve a la memòria l'aspecte de fragilitat física que tenia.

En poc temps, Catalunya ha perdut dues persones, que han de ser el referent per a tots nosaltres. L'abad Cassià Maria Just i el senyor Josep Benet. Personatges, que deixen petjada, amb un bagatge d'humanisme i de compromís amb el país i amb les persones.

En aquest espai d'anotacions personals, vull expressar tota l'admiració i gratitud pel que varen fer per la nostra terra. Modestament els hi vull retre el meu record.Aquí teniu l'entrevista integra que va emetre TV3, el dia 25/03/2008 al programa (S)AVIS.


Necessites Flash Player per veure el vídeo.
Propietat de Televisió de Catalunya.