dijous, 24 d’abril de 2008

Res d'original ( la sequera )

M’havia compromès, escriure—pel cap baix—una vegada cada setmana. Us asseguro que no és gota fàcil. Tal com va contestar Xose Saramago a un periodista que li va preguntar quan li “ venia la inspiració “: “ miri, a aquesta senyora no la conec, però si que puc parlar-li de l’esforç que representa trobar-se al davant d’un paper en blanc i començar a treballar “.

Imagineu, només que sigui per un moment, el que deu passar-me a mi, que no arribo ni a la categoria d’aprenent, en la feina de jugar amb les paraules..Cercar el tema, quan et sembla que has trobat el motiu no “ veus “ les paraules, dubtes de l’interès que pot tenir l’assumpte que tractes, per les persones que tenen la benvolença de llegir-te........ o senzillament no pots.

Doncs avui em decideixo a parlar de la sequera i de l’aigua. Deureu pensar—i amb tota la raó—que no sóc en absolut original. Certament, però penso que val la pena esmerçar una estona, per expressar el meu parer sobre aquesta qüestió.

Anem a pams i començo pel que és prioritari: l’abastament d’aigua a l’àrea metropolitana. Diguem-ne aigua de boca, domiciliaria.......Això queda garantit amb la canonada que portarà l’aigua amb la connexió del CAT ( Consorci d’Aigua de Tarragona ) amb l’ATLL ( Aigües Ter Llobregat ).
Una conducció que serà temporal fins que la dessaladora de El Prat, es posi en marxa el proper mes de maig. No m’estendré en tot l’enrenou que hi ha hagut i encara continua.
El fonamental està assegurat i això és el que compta.

Una nova manera d’entendre l’ús dels recursos naturals és imprescindible. Altrament correm el perill d’esgotar-los. En el cas concret de l’aigua, l’ús racional i responsable és fonamental. El que es coneix amb la nova cultura de l’aigua. En aquest sentit és exemplar l’esforç que han fet els ciutadans de l’àrea metropolitana. Han assolit, amb l’estalvi, una despesa de 104 litres per dia i persona, un exemple per a la resta de Catalunya. Crec que el nostre govern ha fet bé, prenen les mesures oportunes per tal de garantir l’aigua, que per dret els hi corresponen a aquests ciutadans, alhora que reconeix l’afany amb el que també han contribuït a l’estalvi, que beneficia a tot el país.

Catalunya pot arribar a ser autosuficient en quant a recursos hídrics. S’ha posat fil a l’agulla. S’està treballant a quatre bandes: la recuperació de les aigües subterrànies, la reutilització de les aigües de les depuradores, la potabilització de l’aigua del mar i l’estalvi, amb l’ús racional que hem de fer els ciutadans d’aquest element, imprescindible per a la vida. El 98% de l’aigua que hi ha en el nostre planeta es troba en el mar, l’1% en el Pols en forma de glaç i l’1% que resta ens els rius, llacs i corrents subterrànies. Penso que és del tot entenedor que no cal anar-la a buscar lluny, tenint-la a l’abast tan a prop.

Mancances en les formes per part del nostre Govern n’hi ha hagut. El departament no va actuar, en la primera fase, amb la suficient transparència, diàleg i claredat. Transparència amb el que es volia fer, diàleg amb la gent dels territoris possiblement afectats i claredat. Ni captacions, ni punxades, clar i català: transvasament d’aigua per abastar l’àrea metropolitana, que serà provisional i transitori fins a un mes desprès de la posada en marxa de la dessaladora del Prat.

En el propòsit que ens correspon a tots els ciutadans, per fer un ús racional de l’aigua, permeteu-me que us posi un exemple. A casa, som dues persones, la Joana i jo. Fa deu mesos, vàrem decidir posar a les aixetes dels dos lavabos i a la cuina, tres difusors d’aire. Es tracta d’unes peces, molt fàcils d’instal·lar. En aquest període temps, penso prou suficient per extreure’n el resultat, hem passat de consumir 271 litres per dia a gastar-ne 226. Un estalvi de 45 litres per dia, que efectuant la corresponent operació representen 16.425 litres menys al cap de l’any. Més de 16 metres cúbics i això només dues persones i sense haver canviat els nostres hàbits. Clar que podem fer per estalviar !!. Animeu-vos !!


Suggeriments de la Joana
Aprofiteu l'aigua de rentar els plats pel wàter.
L'aigua d'esbandir els plats guardeu-la per fregar el terra.
( utilitzeu gibrells per recollir l'aigua )
L'aigua que feu servir per rentar l'amanida o la fruita, aprofiteu-la per les plantes.
No us esbandiu les dents a raig d'aixeta, feu servir un got.
Si la vostra rentadora no fa mitges rentades, espereu a tenir-la plena.