dijous, 15 de maig de 2008

La factura de l'electricitat

El Consejo de Administración de la Comisión Nacional de la Energia, és a dir,la patronal de les empreses que ens porten l’electricitat a casa, ha proposat al Govern un augment d’un 11,3% en les tarifes. Ja feia uns dies, que es parlava que volien demanar un 20%. Ara, ja d’una forma oficial reclamen un 11,3 per cent.
.

Al senyor Solbes, no se li acut altre comentari que dir “ que esta propuesta le parece más razonable “.També hi afegeix que els preus s’hauran d’ajustar al cost de l’energia. És cert que el preu que paguem pel quilowat, no es correspon en alguns casos al cost real ( quan l’energia prové del gas o del carbó resulta més cara de producció que la hidraúlica o la nuclear ), però el senyor ministre s’oblida de dir que aquesta diferència ja la paguem via pressupost amb les ajudes que dóna el govern a les empreses del ram. Endesa, Iberdrola, Fenosa, etc.... no ens regalen absolutament res, com es podria entendre del que diu el ministre.Com seria possible, si no fos mercès a aquestes compensacions que aquestes empreses guanyessin tants diners?. Al senyor Solbes, que fa dos mesos ens deia que de crisis ni parlar-ne i que just guanyades les eleccions, ja reconeix que hi ha desacceleració, no li sembla del tot malament que les elèctriques vulguin apujar-nos la factura. Des del mes de gener ja anem pagant un 4% més. Clar que com que això de la crisi no existeix, no haurem de rascar-nos la butxaca i tan sols el que ens caldrà fer és anar una miqueta més a poc a poc ( desaccelerar-nos ).

Entenc que les empreses li demanin al govern apujar el preu de la llum. Estem en una economia de lliure mercat i el que compte per a les elèctriques són els beneficis. Per posar un exemple: Endesa i són dades de la pròpia empresa, ha tingut un benefici net de 662 milions d’euros, ( en pesetes 110.147.523.000 ) en el primer trimestre d’enguany. Mai en tenen suficient. El que es fa difícil de comprendre, és que, a un govern de signe socialista, que hauria de defensar els interessos de la majoria, manifesti per boca d'un dels seus vicepresidents i alhora ministre d'economia que la demanda li sembla raonable. Molt més encara, quan ens trobem en una situació economicament difícil que afecta de manera més directa a les persones amb rendes més modestes. Haurem de pensar, que els qui realment governen no són els triats pel poble, sinó que els que manen són els Consells d'Administració de les grans multinacionals? Sabeu com acabarà tot aquest “ tinglado? M'arrisco a predir que la puja serà entre el 7 i el 8 per cent i encara haurem de donar les gràcies al senyor Zapatero, que mercès als seus " bons oficis " haurà aconsseguit que l'increment no hagi estat major.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Abans d'ahir al migdia, una vegada més a la porta de l'ajuntament per guardar un minut de silenci. Testimoniar el nostre rebuig a la barbàrie i solideritzar-nos amb els familiars de la persona assessinada.

Paraules per més que les cerqui ja no en trobo. No veig, per més esforç que hi posi, una raó que m'expliqui com pot arribar-se a matar, en nom d'una pretesa idea política. I dic pretesa per què no són altra cosa que una colla de criminals que em provoquen una gran repugnància.