dissabte, 9 d’agost de 2008

Els tractes de favor d'un jutge

Rafael--La Justícia


Malgrat que sigui la segona vegada que tracto el tema de Marbella, no és que hi tingui cap mena de predilecció, només que el cas d'avui, contempla la figura d'un jutge. Un actor, quasi diria "imprescindible" en afers d'aquesta índole.

La notícia és, que el Tribunal Superior de Justicia de Andalucía, ha condemnat al jutge Francisco Javier de Urquía, a una pena de dos anys de privació de llibertat, disset d'inhabilitació i a una multa de 36000 euros per prevaricació i, la sentència afegeix també per atorgar tractes de favor en questions judicials.

La persona afavorida per aquests tractes és, ni més ni menys que, Juan Antonio Roca, l'exassesor en temes d'urbanisme, del no menys conegut exalcalde de la ciutat andalusa, Julián Muñoz.

L'assumpte, era que el jutge, es va comprometre a suspendre cautelarment, l'emissió a la televisió local d'un programa, que feia referència a certes activitats de Juan Antonio Roca. Aquest individu va recompensar el favor al jutge, ara sentenciat i condemnat, amb l'entrega de 73800 euros, que el magistrat va fer servir per efectuar la primera entrega per la compra d'un habitatge.

Fins aquí una síntesi de la informació, que podria finir amb el comentari de, respecto la sentència ( quin remei queda), però no la comparteixo. Clar que no hi participo del veredicte. I per les raons que tot seguit exposaré.

Dos anys és la pena mínima que preveu la llei en aquests casos. Penso que el Tribunal ha actuat amb un clar esperit corporativista tenin en compte que no es tractava d'un funcionari qualsevol, sinó d'una persona que exerceix part del poder de l'Estat. Dos anys de condemna-- molt ben pensats-- ja que com que el jutge no te antecedents no anirà a la presó. Per la fotografia que he vist a la notícia, es tracta d'una persona jove, a l'entorn de 35-40 anys. Disset anys d'inhabilitació, per tant podrà tornar a exercir en el món judicial. El meu parer, és que un magistrat condemnat per prevaricació mai més hauria de poder administrar justícia. Comportaments com aquest, i més encara condemnes d'aquesta benevolència, ajuden a la ciutadania a perdre confiança en un servei públic com és la justícia, l'empara de la qual hi tenim dret per mandat constitucional. Recordo el comentari que va fer, ja fa uns quants anys, un conegut alcalde--si no vaig errat--de Jerez de la Frontera, quan va dir:"en este país, la justícia es un cachondeo". En feu memòria? Jo, no ho penso pas això, però si, que estem patint en moltes ocasions, del fet que bona part de l'estament judicial, és hereu de comportaments que no s'adiuen amb l'Estat de Dret. Sentències massa sovint extremadament rigoroses i en d'altres ocasions d'una generositat sospitosa, també en ocasions sorprenents i fins i tot extravagants.

I per anar acabant un parell de preguntes. Donat que la notícia no en deia res, vaig pensar que potser en d'altres mitjans hi trobaria alguna referència. Doncs tampoc, res de res. Enlloc es parla dels 73800 euros--potser diners públics?-- que va rebre el jutge. És que no els haurà de tornar?

Si és així, el magistrat haurà "comprat" la vivenda a molt bon preu, vaja, que ara que estem en plenes festes majors, podrien dir-ne, que l'habitatge és una ganga.

I el Consejo General del Poder Judicial no te res a dir? Jo em pensava que aquesta institució, entre d'altres obligacions, tenia el deure de vetllar pel recte procedir dels jutges i magistrats, per garantir el correcte servei als ciutadans. Pel que jo en conec, silenci absolut.