dissabte, 27 de setembre de 2008

Cinquantè aniversari del traspàs del President Irla
Josep Irla i Bosch, tercer president de la Generalitat Moderna, va néixer a Sant Feliu l'any 1874, a la taverna que els seus pares tenien al carrer d'Algavira.
Al setembre de 1873, Amadeu de Savoia renuncià a la monarquia constitucional i el Congrés i el Senat decideixen proclamar la I República Española, per acord entre monàrquics i republicans.


Per quin motiu aquesta I República seria de tan curta durada? Per què els republicans no n'eren massa convençuts? o bé perquè els monàrquics, que eren majoria en les dues cambres, consevaven el poder i tenien la paella pel mànec?
Un monjo francès ha trobat la manera de convertir l'escorça de l'alsina surera en taps per tapar ampolles, pots i altres usos. Els boscos de Sant Feliu i de les rodalies estan farcits d'aquest tipus d'arbre, per això a la població hi han crescut multitud de fàbriques per l'elaboració del tap, grans i petites i altres indústries complementàries per cobrir les seves necessitats. La vila rep un allau de treballadors, de mà d'obra nova, que fa que el Sant Feliu pagès i pescador s'hagi convertit en una població floreixent i indústrial. Es dibuixen nous carrers. S'aixequen magnífiques residències. Es crea una indústria del transport important que fa que durant les hores del treball les carretes circulin pels carrers de Sant Feliu traginant fardells, carracs, taps, complements de la indústria, en un anar i venir sense parar. També el transport per carretera fet en carros és un tragí entre les poblacions de la indústria surera.
En Josep Irla, troba, doncs, un Sant Feliu favorable quan ell s'incorpora al mercat laboral i no desprofita l'oportunitat que la població li ofereix. En aquest sentit, i amb le temps corresponent, crea una agència consignatària de vaixells que mantindrà relació amb arreu del món. Es convertirà també, en magatzemista importador de suro en planxa d'Andalusia i Extremadura, ja que les necessitats de la indústria creixen dia a dia fins arribar al trist esclat de la I Guerra Mundial.
Josep Irla, fill d'un federal republicà que acompanyà en Pere Caimó al que és conegut com a " Foc de La Bisbal", fa honor al seu pare i ingressa al Partit Federal. Arriba a ser alcalde de Sant Feliu. Diputat provincial per la provincia de Girona, Conseller de la Mancomunitat i creador de la revista El Programa. Josep Irla s'ha convertit en un líder polític conegut arreu de la provincia.
El 12 d'abril de 1931, davant l'abassegadora victòria republicana i no monàrquica a les eleccions municipals, els monàrquics recomanen a Alfons XIII que marxi. Tan segurs estaven que no tardarien a recuperar la monarquía? El 14 d'abril els ciutadans, per iniciativa pròpia, proclamen la II República. Estaven aquests darrers convençuts que podrien portar a terme les reformes que un canvi de règim requereix?


El centre federal republicà s'incorpora a Esquerra Republicana de Catalunya. Irla guanya l'acta de Diputat a les Corts de Madrid per la província de Girona i l'acta pel Parlament de Catalunya.


El 25 de desembre de 1933 es produeix la mort, molt sentida a Catalunya, del primer President de la Generalitat, Francesc Macià. Una gran manifestació de dol acompanya les seves despulles.


En sessió del Parlament de Catalunya,Lluís Companys i Jover és elegit segon president de la Generalitat Moderna. Un any més tard es produiexen els fets d'octubre de 1934. El govern català és processat, condemnat i empresonat, fins les eleccions de març de 1936.


La política d'aquest país pateix grans convulsions. Les lluites socials i polítiques es barregen continuament. En Josep Irla ha de renunciar a un càrrec que li ofereix Companys per motius de salut.


En aquesta situació d'inquietud i angoixa, els generals africans s'aixequen contra la República legal i democràticament elegida pels espanyols. Després de tres anys de guerra, d'haver estat maltractada la República Española per part dels països democràtics, les tropes franquistes poden anunciar l'acabament de la guerra. Mentrestant els espanyols i catalans que ho poden fer s'exilien a França o al Marroc francès.


Exiliat a França i en el decurs d'una visita al seu fill a Bèlgica, Companys és detingut pels nazis i entregat a la policia franquista. Reclós al Castell de Montjuic, després d'un procés irregular i fals, és condemnat a la pena de mort. Franco, tal com ho havia fet en moltíssimes ocasions, no té cap dubte en posar la seva signatura a l'acta d'execució. El dictador, en aquest cas, no creu matar exclusivament Companys. Està completament convençut que amb aquest crim mata la mateixa Catalunya.


El Generalíssim ha oblidat que hi ha un President del Parlament de Catalunya que es diu Josep Irla i Bosch, al que, per llei, li correspón aixecar la bandera de Catalunya, sempre viva. Josep Irla no eludeix la responsabilitat que adquireix. Ho fa amb tota dignitat fins al moment en que vell, cansat i amb poca salut, es veu obligat a entregar la senyera a Josep Tarradellas, l'home elegit.
Josep Irla ha sigut un bon president de la Generalitat, un polític honrat i un home sense ambició.


( article escrit per l'avi Pere, per la revista del Baix Empordà, en un monogràfic dedicat al President Irla, el mes de juny de 2005)