diumenge, 28 de setembre de 2008

I si fecim quatre brunyols?Ahir a la tarda, a Santa Cristina, vàrem coure brunyols. En fem cada d’any d’aquests dolços-- per Setmana Santa-- que és quan toca, però en el transcurs de l’any repetim en més d’una ocasió. I si fecim quatre brunyols, algú proposa ? Doncs dit i fet. Ahir, i en principi no els vàrem fer per a nosaltres. La Sònia, el seu company, en Martí i la menuda Sara, estaven convidats a l’aniversari d’un matrimoni amic de Llagostera. Què podem portar demà a casa de l’Eduard? I si encarreguéssim un pastís? L’àvia Joana, va trobar la solució: fem quatre brunyols i quedarem de primera.
L’àvia i la Sònia varen encarregar-se de l’elaboració. En Martí no va poder col·laborar i creieu-me que li agrada potinejar quan es tracta de fer aquesta postra tan nostrada. El dissabte està amb el seu pare. Clar que en vàrem reservar per a nosaltres i ahir al vespre ja eren a taula i encara en queden uns quants per assaborir-los a l’hora de l’esmorzar o quan vinguin de gust, que amb una copeta de bon xarelo en qualsevol moment es posen al moll de l'os.
Varen sortir molt bons ( no en sentiu la flaire?). Al dir de la gent, l’àvia Joana, de moure’s pels fogons en sap un fum. No gosaré pas negar-ho, seria injust i més encara tenint en compte que qui més en gaudeix d’aquestes habilitats culinàries sóc jo mateix.

La menuda Sara, tal com podreu veure, també va contribuir a la festa. I dic festa per què és així com acostumem a fer els brunyols,rient, jugant i fent xirinola tan els que els fan, com també els que com jo, només ens ho mirem.

Na Joana, davant la impossibilitat de convidar-vos, vol oferir-vos una de les seves recptes, per si a algú de vosaltres, li entren ganes de fer quatre brunyols. Segur que també sortiran ben bons. Això si, si el dia que els feu, voleu invitar-la a tastar-los........Bon profit!!
BRUNYOLS ( pastats i fets)

INGREDIENTS

1 quilo de farina
2 litres d'oli
400 grams de sucre
4 ous
2 sobres i mig de llevat Royal
les peles ratllades de dues llimones
50 grams de mantega
celiandre i matafaluga ( 3 cullerades)
1 gotet de barreja, moscatell i anís a parts iguals. ( capacitat 1 iogurt)


ELABORACIÓ

En un bol hi posarem 600 grams de farina, els sobres de Royal, el sucre, la celiandre i la matafaluga.

En un atuell fondo per tal de poder-ho batre, hi posarem els 4 ous, la barreja de licors, la mantega ( tèbia), l'oli i les peles de llimona. Aquesta mescla cal passar-la per la batedora. Tot seguit la tirarem mica en mica a la farina que ja tenim preparada ( la del bol ), i la pastarem amb la mà. Per acabar de pastar hi anirem afegint la farina que ens queda ( 400 grams).Per saber si la massa està a punt hi enfonsarem el dit i la pasta no s'hi ha d'enganxar.

Estendrem una fina capa de farina sobre un marbre i la tallarem a tires, hi passarem el corró i en farem triangles. També els podem fer arrodonits. En una cassola que haurem posat al foc anirem escalfant l'oli. Per saber si l'oli es troba a la temperatura adient, hi tirarem un brunyol. ( Si sura podem començar a coure)

ULL!!. L'oli a parts iguals de gira-sol i oliva.