dijous, 6 de novembre de 2008

Sense importància ( una fotesa de no res)


Del calaix dels mals endreços he recuperat aquesta bagatel·la. Del lloc on guardo papers i més papers i, que ves a saber, potser un dia algú els llegirà. M’agradaria que aquest personatge desconegut fins ara, fos el meu nét.

Tots tenim moments de desànim, dolorosos en alguns casos, de profunda frustració en d’altres, deguts a diferents raons, que ens afecten de manera distinta a cadascú de nosaltres. Tristesa, melangia, enyorança i, en algunes ocasions, simplement “tenim un mal dia”.

Sense cap pretensió de fer la competència a les persones que hi entenen en aquesta mena de maldecaps, disposo d’una recepta màgica, d’eficàcia personalment comprovada, per guarir aquestes ferides que la medicina convencional, de vegades ni tan sols arriba a poder diagnosticar.

Aquesta pomada cal aplicar-la sense fer-ne cap mixtura dels “ingredients”. Cal disposar en cada cas, el component que millor creieu que us ha de fer servei. També he de precisar que no sempre és necessari servir-se del mateix ingredient. Estem tractant una qüestió que res té a veure amb les matemàtiques, malgrat que la música—que si té una relació molt estreta amb aquesta ciència-- en sigui la base. No aneu a buscar aquest bàlsam a ca l’apotecari. Us dirà que no en té coneixença de la seva constància.


.-Si us plau l’òpera, gaudiu de Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni. ( un sol acte farcit d’una música extraordinària i un llibret de temàtica siciliana )

.-La segona simfonia de Gustav Mahler ( la millor mostra del postromanticisme)

.-La quarta de Mendelsson, també coneguda com la Italiana ( la música en colors)

.-Els nocturns de Chopin ( escoltar-los amb els ulls clucs)

.-L’únic concert per a violí i orquestra de Beethoven ( en dies “baixos”, prestar especial atenció al segon moviment)

.- Qualsevol dels concerts per oboè i orquestra que va escriure Mozart. ( transformar una melodia en una obra d’art)

.-I per descomptat Bach, en qualsevol moment i circumstància.

.-Afegir-hi els “Vint poemes d’amor” de Neruda, l’erotisme de Joan Salvat Papasseit i la tendresa i compromís social de Miquel Martí i Pol.

Aquest és el bàlsam meravellós, que posseeix alhora una altra condició: podeu afegir o treure qualsevol dels ingredients al vostre gust.

Advertència: aquesta recepta no és vàlida en cas que tingueu la “visita, d’un còlic nefrític, una crisi d’apendicitis....En casos semblants, és imprescindible posar-se en mans d’un bon cirurgià