divendres, 18 de setembre de 2009

Tràfic d'adolescents?
La Federació Internacional de Futbol ( FIFA ), no fa masses dies, va prendre una decisió sense precedents i que jo en diria exemplar, que deixa entendre una moralització dels fitxatges dels futbolistes menors d’edat. Un comportament quasi depredador, que els clubs amb més recursos econòmics venen practicant des de fa uns anys.

El club anglès del Chelsea, propietari de l’oligarca rus Roman Abramovitx – un de tants nous multimilionaris producte de la descomposició de l’antiga Unió Soviètica – ha estat sancionat fins al mes de gener de l’any 2011, ha no poder fitxar cap nou jugador.

El fet que ha provocat aquesta decisió és que l’equip anglès ha induït , segons la FIFA , al futbolista Gaël Kakuta, jugador de l’equip del Lens, a trencar el contracte de formació que tenia amb el club francès. Els fets varen produir-se el juny de 2007, quan Kakuta tenia només 15 anys. Cal afegir que el club també ha sigut declarat solidàriament responsable de la sanció de 780.000 euros, quantitat que en concepte de formació haurà de pagar el jugador al club que l’ha format. Els dirigents del club londinenc han anunciat que recorreran al Tribunal arbitral de l’esport, no per què considerin que la sanció és injustificada, sinó pel fet que la consideren desproporcionada. És a dir, accepten que han procedit de manera il·legal, però vaja, les conductes il·lícites també es poden pagar amb diners. Quin concepte ètic tenen aquests senyors!!.

El que de fet es troba en joc és d’una banda la protecció i la valorització del treball dels clubs de formació i de l’altra la protecció dels menors d’edat, en front de la pressió econòmica que exerceixen els clubs poderosos.

Penso que la decisió que ha pres la FIFA és del tot encertada. Convertir uns menors d’edat, amb pura mercancía no pot ser tolerat. Fer travessar l’oceà a un jove - encara que només sigui el canal de la Mànega - per donar puntades de peu a una pilota, és al meu parer, comparable al tràfic d’adolescents. Per aquesta raó també crec encertada la petició que farà la UEFA ( unió europea de futbol associació ) de presentar a la FIFA una resolució per ampliar fins als 18 anys, la prohibició de fitxatges de jugadors en l’àmbit de les fronteres europees, edat que fins ara estava fitxada en els 16 anys.