dissabte, 19 de setembre de 2009

Voleu dir que no se'ns passegen? Crec que sí


El comitè federal del PSOE, reunit aquest mateix matí, ha anunciat per boca del secretari general i alhora President del Govern, el senyor Rodríguez Zapatero, que aplaça pel període d’un any el deute que tenen els ajuntaments amb l’Estat, per tal que els consistoris puguin continuar prestant els serveis socials i econòmics que venen donant a la ciutadania. Argumenta el President del govern que aquesta mesura cal adoptar-la, degut a la precarietat de manca de recursos econòmics que pateixen les administracions locals. El deute haurà de ser satisfet en els quatre anys següents.

El primer que penso és en què aquesta mesura podrà ajudar a la confecció dels pressupostos de l’any vinent. Si aquesta disposició vingués acompanyada per permetre una certa capacitat d’endeutament de les corporacions, entendria la bondat de l’ajornament. Altrament no servirà per res. Els ajuntaments es troben en una situació d’ofec econòmic que només una nova llei de les hisendes locals podria remeiar. Ja fa alguns mesos que el senyor ZP, va anunciar que aquesta nova norma – tot i veure-la convenient – no seria tractada en el Parlament fins l’any 2011. Un nou model de finançament dels ajuntaments és imprescindible per proveir-los dels diners suficients per poder-se’n sortir de la situació de precarietat que estan passant. Si aquest és l’afany i el tracte que demostra el govern de l’Estat vers l’administració més propera al ciutadà, ens indicarà, que una vegada més, l’autonomia municipal és maltractada, inclús menyspreada.

Pinten bastos per als nostres ajuntaments i de retruc per a les persones que es troben en situacions de veritable angoixa per cobrir les necessitats més bàsiques. Els diners que podran destinar els nostres municipis per a serveis d’assistència social, seran més escassos. Fa unes setmanes – penso que era l’ajuntament de Roda de Berà – es plantejava la possibilitat de presentar un expedient de regulació d’ocupació ( ERO), que afectaria a una vintena de treballadors en règim laboral. A hores d’ara desconec si aquell ajuntament ho ha tirat endavant. Em resum, menys diners en detriment dels ciutadans en situació de vulnerabilitat i perill de pèrdua de llocs de treball.