divendres, 9 d’octubre de 2009

Dels Drets dels Animals
Cada any, a la ciutat val·lisoletana de Tordesillas, a mitjans del mes setembre, en ocasió de les festes patronals, se celebra el que es coneix com el Toro de la Vega. Enguany i segons he pogut llegir, va ser “ condemnat “ – ni que fos un criminal – un toro de l’acreditada ganaderia de Victorino Martín, animals coneguts com a “ victorinos “ en la parla taurina. Un brau que fou escollit, a l’entendre de la comissió encarregada, per reunir les condicions adients per a la festa. Un pobre animal, que es perseguit camps a través, a peu o bé a cavall, per uns brètols armats amb unes llances que van clavant a la pobre bèstia fins a la mort. Un espectacle que no només denigra els protagonistes sinó que també hauria de fer avergonyir als espectadors de la salvatjada. Imaginem-nos la força i vitalitat d’un animal de més de sis-cents quilos, que és llancejat, fins a morir, la tortura que ha de suportar. Una “ diversió “ que pot durar hores, fins que l’animal cau esgotat, abatut. Llavors, és quan el que li ha clavat la darrera llança li talla els testicles, mostrant així la seva intrepidesa.

Malauradament no és aquesta la única mostra de la manca de respecte amb que tractem els animals. “ Festes “ que es fan, maltractant i torturant els braus, n’hi ha arreu i no parlo de les “ corridas de toros “, espectacle que encara avui, és presentat a la vista del món, com una mostra de la cultura d’aquest país. Invocant també la tradició es permeten espectacles més propis de pobles incultes i endarrerits. En ocasions, tal com ha passat, enguany en “ los encierros “ de Pamplona, amb la pèrdua de vides humanes. Gent jove, sovint amb la inconsciència que els provoca l’excés d’alcohol, i amb les capacitats sensitòries reduïdes, es juguen la vida i en ocasions la perden d’aquesta manera tan absurda, que hauria de ser prohibida. Uns animals espantats, esverats, que quan perden la referència del grup, quedant-se aïllats, envesteixen tot el que troben, són per a més immoralitat “ criminalitzats “ per així justificar el maltracta que se’ls fa patir.

En Joan Herrera, el nostre diputat a Madrid, fa un parell de setmanes que va fer una interpel·lació al govern central, demanat quan es prendrien les mesures per acabar amb aquests espectacles denigrants, basats en la tortura d’uns animals i que comporten en ocasions la pèrdua de vides. Podria estalviar-me la resposta del govern, però no s’ho mereixen. Els mateixos arguments, fil per randa, que fan servir els que defensen aquesta bestialitat: la cultura, la tradició i per damunt de tot el respecte als costums populars. Excel·lent resposta tractant-se d’un govern tan progressista – així s’autoanomenen – que no té en compte la Carta Universal dels Drets dels Animals.

Les companyes i companys d’Iniciativa de Sant Feliu, estem per a la defensa dels animals i en contra de la seva utilització en espectacles. Des de la nostra modèstia i tenim en compte les competències que té l’ajuntament, no podem fer altra cosa que convidar - a la resta de regidores i regidors - a afegir-se a la proposta que els hi farà el nostre regidor, en el proper ple municipal. Al menys – si la proposició tira endavant – estalviarem als nostres fills i néts, un espectacle que no hauria de ser, alhora que des del consistori es donarà millor coneixença de la Carta dels Drets dels Animals.


-----------------------------------------------------------------


Jesús Fernández Bort, portaveu del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Alternativa, posa en consideració del ple de l’ajuntament per tal que sigui debatuda i si s’escau aprovada la següent:M OC I Ó


D ‘acord amb la Declaració Universal dels Drets dels Animals, aprovada per l’UNESCO el 27 d’octubre de 1978 i ratificada posteriorment per les Nacions Unides, els animals són éssers vivents dotats de sensibilitat física i psíquica,i també de moviment voluntari, que han de rebre el tracte que, atenent-ne bàsicament les necessitats etològiques, en procuri el benestar, la qual cosa constitueix un dels fonaments de la coexistència de les espècies en el món. Per tant,. són éssers que tenen un drets que l’espècie humana ha de respectar. En aquesta declaració, es reconeix també, que l’estima als animals està lligada al respecte entre els mateixos humans.

La utilització i exhibició d’animals salvatges en els circs, és una pràctica que no respecta en absolut les intencions d’aquesta Carta Universal. Sovint es veuen en els circs, animals en condicions deplorables, sotmesos a un fort estrès, que són forçats a ser protagonistes d’uns espectacles que res tenen a veure amb el que seria el seu comportament natural, animals que són sotmesos a cruels entrenaments, així com a unes extremes condicions de vida i de transport.

Atès que l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols és sensible en aquest tema i conscient de que s’han de preservar els principis ètics, socials i mediambientals i amb el degut respecte a no ocasionar patiment innecessari als animals i en base d’aquests fonaments,

P R O P O S E M


PRIMER.- Manifestar el suport de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols a la declaració dels principis exposats, en considerar els animals com a organismes dotats de sensibilitat psíquica, a més de física.

SEGON.- Reiterar el compromís de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols amb els principis ètics, socials i ambientals i amb el respecte a no ocasionar patiment innecessari als animals.

TERCER.- Adequar les ordenances municipals corresponents de forma que no sigui permesa la instal·lació al nostre terme municipal, de cap activitat, que utilitzi els animals – salvatges o no – en espectacles.

QUART.- Comunicar el present acord a l’Associació per a la Defensa dels Drets dels Animals: ADDA ( http://www.addaong.org/)Al ple ordinari de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, corresponent al mes d’octubre de 2009