dissabte, 8 de maig de 2010

Sobirania popular, autoritat democràtica i legitimitat
D’acord en el que s’expressa en la Constitució, la sobirania rau en el poble i la democràcia és la forma de govern que possibilita l’exercici d’aquest poder. Els representants lliurament triats pel poble en les llistes electorals són doncs les persones legitimades per actuar i procedir en l’administració de l’autoritat que els ha conferit la comunitat. De la sobirania en són tan sols els depositaris, donat que aquesta resideix sempre en la col•lectivitat.


Parlem d’una autoritat democràticament atorgada que sempre s’haurà d’exercitar amb honestedat i al servei de la comunitat. Quan el capteniment s’allunya d’aquests principis, la persona queda invalidada per conservar l’autoritat. Podem considerar, que ha traït, ha sigut deslleial a la confiança que el comú ha dipositat en aquest individu. Ha perdut l’autoritat moral, aquella que no dóna el simple fet d’haver sigut escollit i que es guanya amb el recte procedir i no amb maneres de fer que res tenen a veure amb els interessos de la generalitat i tan sols busquen el profit personal.


Aquests dos paràgrafs venen a tomb del que va passar a la nostra població dijous passat.M’abstindré de relatar els fets, prou coneguts per tothom. El que va succeir, és, al meu entendre, d’una gravetat extrema. Res pot justificar que un ciutadà assetgi la casa d’un altre ciutadà, amenaçant-lo a ell i a la seva família. Però quan aquest agressió la consuma una persona amb responsabilitats públiques – el regidor senyor Luque – contra el senyor Pere Albó, que també representa la sobirania popular i que ha sigut agredit en exercici del seu deure i de la responsabilitat política que li pertoca – el control democràtic de la feina del govern – el fet va més enllà. La fellonia comesa pel senyor Luque és una escomesa contra la democràcia i alhora demostra la manca de respecte d’aquest regidor cap a la ciutadania i amb aquest procedir queda deslegitimat per exercir l’autoritat democràtica. Els veïns de Sant Feliu hauríem de ser preservats d’aquesta persona i en conseqüència caldria que fos apartat del govern de la ciutat per haver perdut l’autoritat moral exigible a tots els càrrecs públics. En conseqüència, insto al meu alcalde a prendre les mesures adients que condueixin a retirar-li al senyor Luque les delegacions que en el seu dia va atorgar-li.