dissabte, 12 de juny de 2010

El Parc Natural del Montgri, les Illes Medes i el Baix Ter
El passat dia 13 de maig, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de Declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.


Aquest espai afecta els termes municipals de L’Escala, Torroella de Montgrí, Pals, Bellcaire d’Empordà, Palau-sator, Ullà, Fontanilles i Gualta. L’àrea total és superior a les 8000 ha. de les quals 2037 són marines. Torroella de Montgrí amb un 68% del Parc és el municipi més afectat i Gualta el que menys, amb només un 1%. Es tracta de dues reserves naturals parcials, una d’integral i un àmbit agrari protegit.

La reserva natural integral correspon a la part terrestre de les Illes Medes que no estava protegida per Llei, només per un PEIN ( Pla d’Espais d’Interès Natural).

L’àmbit marí de les Illes Medes i els aiguamolls del Baix Ter, queden inclosos com a reserves naturals parcials.

En la protecció dels espais agraris, concretament de l’estany de Bellcaire i el sector dels arrossars de Pals, es duran a terme accions i mesures d’aquesta activitat fent-la compatible amb la conservació del patrimoni natural.

Penso que ens trobem davant d’una excel•lent notícia. La protecció del medi i de la riquesa natural que tenim en les nostres contrades, ha de ser una fita d’obligat compliment per part dels nostres polítics. Sense oblidar la responsabilitat, que tenim nosaltres, d’estar amatents per exigir als nostres representants, el deure de legislar –tal com s’ha fet en aquesta ocasió- per tal de protegir els espais naturals de la voracitat especulativa que ens ha portat a la destrucció de bona part del territori. No hem d’anar massa lluny. A casa nostra mateix, en tenim malauradament més d’un exemple. L’edifici Joan I a l’entrada del moll i l’edificació del Club de Mar a l’altra banda de la badia, són mostres de les aberracions urbanístiques, de l’especulació del sòl i en el darrer cas també d’un ús indegut d’un espai públic per uns particulars

Per celebrar aquesta nova Llei, diumenge passat, els col•lectius Salvem l’Empordà i l’Associació de Naturalistes de Girona, varen convidar a un berenar popular, sota el pi gros de Vilanera, a L’Escala. Un centenar de persones ens hi varem aplegar per compartir aquesta bona nova.

Amb el company i amic Lluis Postigo- el nostre diputat per les comarques gironines – que ha sigut el ponent-relator de la Llei, dèiem, que ja tenim un argument més per a que al final, el balanç del nostre pas pel govern hagi estat positiu.