divendres, 31 de desembre de 2010

" LA NOVENA "

Anomenant la “Novena” tothom reconeix la que és considerada com l’obra musical més coneguda de Beethoven. Una composició de quasi dues-centes pàgines, que el músic va escriure als darrers anys de la seva vida. Una simfonia- la més genuïna de l’època romàntica- que fou també l’exemple que seguiren compositors posteriors com Brahms, Shubert, Berlioz i el mateix Mahler. Es diu que no hi ha cap obra posterior que no tingui un deute amb aquesta simfonia. Un himne a l’alegria i la fraternitat, una composició que ha merescut ser considerada patrimoni cultural de la humanitat i el darrer moviment himne oficial de la Unió Europea.

El darrer moviment – el quart – sens dubte és el més conegut. La coneguda com a simfonia coral, recull part dels versos de l’Oda a l’Alegria de Friederich Schiller i conjuga la música amb la veu, amb unes expressions que ens permeten escoltar la més gran de les catedrals musicals mai escrites. Fou estrenada aquesta obra el dia 7 de maig de l’any 1824 a Viena i el geni de Bonn no va poder sentir els aplaudiments degut a la sordesa que patia. Aquest últim moviment és interpretat per orquestra, cor i quatre veus solistes: soprano, contralt, tenor i baríton.

Aquesta tarda a l’emissora Catalunya Música, ens han ofert en connexió directa amb Leipzig, la interpretació d’aquesta obra. He pogut saber que cada 31 de desembre, des de l’any 1918 –amb l’excepció dels anys de la Segona Guerra – s’executa aquesta titànica composició, en la que hi queda senyalitzada la vàlua d’un home, que ens ha fet arribar i fruir una música que mai serà oblidada. "Freude, Freude"- amb aquestes paraules inicials del baríton- el Gran Mestre ens convida a conrear els camins de la Pau i la Fraternitat.

Heus ací doncs la meva satisfacció per acabar aquest any amb aquesta música i recordar el dia de “ l’home dels nassos “ de l’anyada que encetarem, per tornar a escoltar des de Leipzig la Simfonia Coral de Ludwig van Beethoven.