dimecres, 9 de febrer de 2011

SORTU. El govern ha de tenir coratge.Ahir va entrat en el registre del Ministeri de l’Interior, la sol•licitud de legalització d’un nou partit/ organització, amb el nom de SORTU ( brollar, en èuscar). Una nova formació que representa la voluntat política de l’independentisme basc, que vol presentar-se a les properes eleccions municipals. Ara caldrà que el govern espanyol determini la legalitat dels estatuts d’aquesta formació i en el cas de considerar que pot haver-hi en les normes, alguna qüestió que no s’ajusti a la llei, podrà recórrer al fiscal general de l’Estat. En darrera i definitiva instància, si el govern creu que aquesta formació no respecte la legalitat, els tribunals hauran de pronunciar-se. No oblidem que en un estat de dret, és el poder judicial el que te la facultat de decidir i no el govern, en aquestes qüestions. Altrament podrien produir-se decisions de caràcter partidista, que serien contràries al lliure dret d’associació i participació política.

Aquest nou partit de l’esquerra abertzale, planteja la constitució d’un estat basc, en el marc de la unió europea. Una fita política que s’incardina en el dret a l’autodeterminació dels pobles, plantejament que al meu entendre ha de ser reconegut, en el cas que arribi a comptar amb la majoria de la voluntat del poble basc. En les normes que presenta SORTU, s’explicita amb claredat i contundència, rebutjar qualsevol mena de violència amb finalitat política i s’expressa també el repudi a ETA.

És inqüestionable que la situació política en el país basc, no és la que correspondria en l’exercici d’una veritable democràcia. La violència i la barbàrie d’ETA han permès a les dues grans formacions polítiques PSOE i PP, posar dificultats al parer polític i a la participació de bona part d’aquella societat. Quan l’esquerra independentista, expressa la seva voluntat de participar democràticament en l’exercici polític, penso que obstaculitzar aquesta petició per unes preteses raons de possibles actituds de mancança en el discurs contra la violència- quan s’han compromès a respectar la via de la democràcia – seria un greu error negar-los aquest dret. I en el cas de produir-se alguna actitud personal que no s’ajustés al compromís que han manifestat, caldria procedir pel camí de la justícia contra aquesta persona, d’igual manera que s’ha d’actuar contra qualsevol ciutadà. L’esquerra abertzale basca proposa l’exercici democràtic – una decisió de gran importància - que cal que sigui considerada i acceptada. Barrar-li el pas, és negar-se a la possibilitat de recuperar per aquella societat la pau que tan desitja i necessita. En política i més quan governes cal ser valent i prendre les decisions amb coratge, inclús quan podem conduir-te a una posició difícil que pot beneficiar a d’altres formacions. El govern i el PSOE – el partit que li dóna suport- han de tenir la valentia política per reconèixer la legalitat d’aquesta nova formació.