diumenge, 13 de març de 2011

Bacallà amb mongetes del ganxet ( va de Quaresma)

Bacallà amb mongetes del ganxet

Ingredients:

4 talls de llom o ventresca de 200 grams cada un

500 grams de mongetes del ganxet

Oli ( capacitat de tres iogurts)

Dues cebes

6 grans d’all

Un grapadet d’ametlles torrades

2 llesquetes de pa torrat

1 brinc de romaní

1 brinc de farigola

Un parell de brincs de julivert

2 nyores

1 iogurt de tomata

Sal i pebreCom preparar el cuinat:Posarem les mongetes a bullir ( que el dia abans haurem tingut en remull) i quan arrenquin el bull hi afegirem el romaní i la farigola. Baixarem l’intensitat del foc per tal que les mongetes no s’espellofin. Mitja horeta després hi posarem aigua freda fins apagar el bull i continuarem la cocció. ( Aquesta operació, en diem “espantar” la grana, per tal que quedi ben cuita). Una vegada el llegum cuit el guardarem conservant l’aigua.

En una cassola de terra hi posarem l’oli i quan sigui calent hi afegirem els quatre talls de bacallà, ( que haurem assecat amb paper de cuina i enfarinat). Farem coure el bacallà uns cinc minuts per cada costat. Traurem el bacallà i el guardarem.

A la mateixa cassola hi farem daurar les dues cebes i tot seguit hi ajuntarem la tomata, que bulli uns deu minuts aprofitant el suc de les mongetes.

Una vegada el sofregit enllestit, hi posarem les mongetes i el bacallà ( tot ben cobert amb l’aigua que hem guardat). Mourem la cassola amb compte per no desfer el bacallà.

Entretant la cassola faci xup-xup, amanirem la picada ( ametlles, pa torrat, alls, el julivert i les nyores). La picada a la cassola, pebre i sal a la conveniència i a coure uns 10 minuts.

És aconsellable portar la cassola a taula ben tapada i quan encara estigui bullint.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Varietat de mongeta coneguda amb el nom de GANXET.


És tracta d’un llegum que es cultiva molt especialment en les comarques del Vallès, el Maresme i també a la Selva. És una mongeta amb DOP ( Denominació d’Origen Protegida). També la trobarem sembrada en altres llocs.

El gra té forma de ronyó, la pell és molt prima i el sabor és molt suau, exquisit. Cal collir-les quan la tavella és seca, desgranar-les i deixar-les uns dies per tal que s’acabin d’assecar. Abans s’acostumaven a conservar en gerres de terra o en coixineres de roba. Ara, en un pot de vidre i no és aconsellable en un recipient de plàstic.

Acostumo a comprar-les sempre crues, al mercat. Prefereixo cuinar-les jo mateixa i aprofito l’aigua per fer-ne una excel•lent sopa. Si voleu tenir-ne a casa i ha una manera de conservar-les sense que es marruquin. Poseu-les al congelador un parell de dies. Com que les mongetes ja són seques no es congelaran, les podreu treure desgranades i amb la seguretat de guardar-les sense por que el marruc pugui malmenar-les.