dimarts, 15 de març de 2011

Energies renovables. No a les centrals nuclears!!
Sembla que ara “no toca”. Això és el que diu, el secretari general del PSOE, quan manifesta que ara no és convenient obrir un debat sobre les centrals nuclear. La ministra de Ciència i Tecnologia – ves a saber si per fer-li costat –“ amb molt bona voluntat”E, ens adverteix de la inconveniència d’encetar aquesta qüestió, en la que segons diu, hi ha un excés de demagògia i falta de pedagogia. S’hi afegeix també el ministre d’Indústria, que inclús assevera que les centrals nuclears de casa nostra són segures. Quin millor argument que aquest, si no hi ha cap perill. Per què parlar-ne? Quan al Japó estan patint una situació angoixosa, amb el real perill d’una gran calamitat nuclear, que s’afegiria a la catàstrofe produïda per un desastre natural, dos ministres d’un govern socialista i el responsable d’organització del PSOE, ens fan saber que de moment millor deixar-ho estar.

Penso que la discussió sobre les energies, hauria d’haver sigut començada fa anys. Un acord sobre els recursos energètics, amb un pacte nacional que determini d’una vegada un canvi de model energètic que ens permeti disposar de la independència en aquest àmbit. Fins avui, les dues grans formacions polítiques han defugit aquest debat, una mancança prou volguda, que ha beneficiat els interessos de les grans empreses elèctriques. Crec que cal trencar el monopoli d’aquestes companyies i apostar per una nova manera d’entendre aquest sector, impulsant les energies renovables: el sol, el vent, la biomassa, l’aprofitament dels residus sòlids urbans...En aquesta direcció establir programes d’autosuficiència energètica en els nostre municipis, amb la promoció de petits productors amb instal•lacions de tamany mig i petit, afavoriria el consum prop de la producció i crearia llocs de treball. ( Dic així pensant en els nostres ajuntaments ara que s’apropen les eleccions municipals).

Aquesta dependència que patim del petroli i del gas, ens aboquen a una situació cada dia més subordinada degut a l’escassetat del petroli i derivats, per la demanda cada dia més creixent per part dels països emergents i la conseqüent pujada del preu. Les energies renovables són fonamentals per a la lluita contra el canvi climàtic, un problema que cal debatre i solucionar el més aviat possible. Caldria obrir una discussió per prendre mesures efectives en aquest sentit, que haurien de passar necessariament per l’estalvi i la eficiència.

Aquests darrers dies, rel de la situació que viu el Japó, s’ha incrementat la polèmica sobre l’energia generada en les centrals nuclears i la perillositat que representen aquestes instal•lacions, amb conseqüències que poden perllongar-se per milers d’anys.Perilla la vida humana i també la conservació del propi planeta amb l’emissió de components radioactius. Penso que ningú ho posa en dubte. Em tingut fets prou clars que així ho palesen. Ens trobem davant d’un fet que em preocupa: la indecisió del govern i la defensa que fan la majoria de les forces polítiques respecte les centrals nuclears. La indeterminació per part del govern i del PSOE, permet la continuïtat de les instal•lacions nuclears, tot i haver-se compromès a clausurar alguns d’aquests enginys. El govern no ha complert i fa pocs dies ha allargat el període de funcionament de la central nuclear de Garoña. Ens discursejem amb l’argument que l’energia nuclear és la més econòmica, ara ja no gosen afegir-hi que també és la més segura. Hi puc afegir, el que deia en el primer paràgraf: no cal parlar-ne d’aquest nou model energètic, ens diuen. S’ha reobert la discussió i ara cal anar despresa i corrents a prendre les mesures per reforçar la seguretat de les centrals. Ens volen enganyar una vegada més. La senyora Merkel, ha aturat unes centrals – les més velles – per un espai de tres mesos. Quina efectivitat tindrà aquesta decisió si es posen a funcionar dintre de quatre dies? A Alemanya hi ha eleccions i vista la situació d’avui, la senyora ha de prendre alguna mesura. L’energia produïda per les centrals nuclears, sempre serà un perill, d’un abast que ningú pot mesurar. Apostar per un nou model energètic, eficient, eficaç, net, sostenible i basat en les energies renovables és possible. El tancament degudament mesurat en el temps de les centrals nuclears, en cap cas posaria en perill el subministrament necessari.

No vull acabar sense fer un comentari sobre el que ha expressat la senyora ministra de Ciencia i Tecnologia: “sobre l’energia nuclear hi ha molta demagògia i falta de pedagogia.” Senyora ministra, en Pere, un ciutadà com tants milers som en aquest país, és del parer que vostè, que segur disposa de més informació, el que ha de fer és assabentar-nos i així disposarem d’un millor coneixement que ens permetrà endevinar qui són els demagogs. Des del Consell de Ministres, proposi als seus companys, obrir un debat obert i plural sobre el model energètic.