dilluns, 9 de maig de 2011

9 de maig, Dia d'EuropaLa Unió Europea fou creada l’any 1950, poc després de ser acabada la Segona Guerra, en la que el feixisme i el nazisme foren vençuts. Amb l’afany d’anar construint una societat en la que la PAU fos el valor més preuat i defensat i amb l’anhel de finir per sempre més els conflictes armats, que tanta misèria havien estès arreu d’Europa. Avui, 9 de maig, és el Dia d’Europa.

“ La Unió es fonamenta en els valors de respecte a la dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat, Estat de Dret i respecte dels drets humans, inclosos els drets de les persones que pertanyen a minories. Aquests valors són comuns als Estats membres en una societat caracteritzada pel pluralisme, la no discriminació, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la igualtat entre dones i homes”

Article. 3,1 del Tractat de la Unió Europea


La Unió té com a finalitat promoure la Pau, els seus valors i el benestar dels seus pobles.

Inclosos els drets de les persones que pertanyen a minories Acabo de llegir en El PUNT, les agressions i humiliacions que estan patint els gitanos a Hongria. Persones espantades amb el soroll de les botes negres i dels homes uniformats que desfilen pels carrers entonant cants militars. Grups paramilitars que s’inspiren en la ideologia de la Creu de Fletxa, el partit feixista hongarès que es va fundar abans de la Segona Guerra Mundial i que ara s’anomenen “ Associació de Patrulles Civils per un Futur Millor”. Actuen sense que la policia i les autoritats s’esforcin massa per impedir-los aquests abusos. El poble gitano coneix sobradament el que fou el feixisme i el nazisme i com milers i milers dels seus homes, dones i criatures foren assassinats en els camps d’extermini nazis.

De conflictes armats n’hi ha un bon nombre escampats arreu del planeta. La PAU no s’ha aconseguit i la barbàrie de la guerra s’emporta la vida de milers de persones. La violació dels drets humans és evident, les armes escupen la mort i quantes persones han perdut la llibertat, empresonades per lluitar contra la injustícia.

Només he significat dos dels principis humanistes de la declaració de la Unió Europea: el dret de les minories i la Pau. Som a pocs dies de les eleccions municipals i voldria recalcar que formacions polítiques de contingut racista es presenten en els nostres pobles i ciutats. Llegia l’altra dia, que a Salt, són tres els grups que amb un discurs xenòfob volen accedir a l’ajuntament.

Desconec els programes dels partits que es presenten a la nostra ciutat. Condemnar polítiques excloents pel fet de no ser nascut en aquesta terra penso que hauria de fer-se constar en les propostes que ens ofereixen. La immigració suposa una nova realitat i ens cal avançar en base uns criteris comuns que prou bé s’expressen en les lleis que democràticament hem decidit, drets i deures que tots hem de respectar i alhora compartir. La Constitució i les normes que d’ella se’n deriven.

Penso que el nostre ajuntament hauria de manifestar-se sobre la qüestió de la PAU. Els municipis han de tenir en compte i trametre a la ciutadania el valor de la PAU, un propòsit que cal que vagi més enllà que acabar amb la violència, que fomenti la convivència i la concòrdia.