diumenge, 1 de maig de 2011

Democràcia sense traves

Ja fa un bon grapat d’hores que el Tribunal Suprem es troba reunit per resoldre els recursos que han presentat el Govern i el ministeri fiscal contra BILDU, una coalició electoral integrada per Eusko Alkartasuna, Alternativa i un grup d’independents.Les proves aportades pels impugnants es fonamenten sobre la dependència política dels integrants respecte de Herri Batasuna i en conseqüència una opció política que defensaria l’estratègia etarra. La coalició desmenteix aquests propòsits i afirma en el plec d’al•legacions que ha presentat que vol defensar les legítimes aspiracions per camins estrictament polítics sense cap mena de relació amb la violència. Els defensors de la candidatura mantenen que cap dels promotors de BILDU, ha sigut mai membre o dirigent significat de Herri Batasuna, i que representen un nou referent polític de cara a les eleccions del 22 de maig. Tots els candidats de la coalició han signat un codi ètic, que inclou un rebuig actiu de la violència. Afegeixen que identificar-los com a candidats de Batasuna és un parer que només es basa sobre les opinions subjectives dels autors dels informes.

Una vegada més ens trobem davant d’una situació política que es desdiu amb el que hauria de ser la veritable democràcia. I en aquesta ocasió – si la sentència és favorable als recursos - pot excloure a dues formacions polítiques com Eusko Alkartasuna i Alternativa ( el que era Izquierda Unida ) de les eleccions municipals.Una bona part de la ciutadania es trobaria mancada d’unes opcions polítiques. Difícil el pronunciament que hauran d’emetre els jutges, una sentència que pot afectar directament la sobirania popular. El PSOE – una vegada més – es deixa conduir pel Partit Popular - tot i que cal expressar algunes consideracions que han fet importants responsables socialistes del País Basc. De fet s’intenta condemnar uns pretesos fets, es vol culpabilitzar unes persones abans que el delicte sigui comès. Si alguna de les persones d’aquesta coalició, en l’exercici del càrrec públic que pugui obtenir, expressa consideracions que no respectin els drets constitucionals que haurà d’observar i no condemni l’ús de la violència i la defensa del respecte a la vida – deure que tenim tots els ciutadans - tenim els reglaments jurídics adients per tal que sigui posat a disposició de la justícia. Arguments ridículs els que aporten la fiscalia i l’advocacia de l’Estat.


La democràcia es troba menystinguda en el País Basc i barrar el pas a opcions polítiques només per obtenir rèdits electorals, no és el camí encertat. Els sectors abertzales i d’esquerra de Euskal Herria han de poder expressar-se lliurament i aquest dret és fonamental per la recuperació de la Pau. Ignoro si serà avui, però la participació lliure i plena de la ciutadania basca serà.

Aquesta qüestió obre un debat que haurà de ser resolt com més aviat millor. Oposar-se a la presentació d’aquesta candidatura per suposades raons de supeditació a la violència criminal d’ETA, no és propi d’un veritable Estat de Dret. Quines exigències se li obliguen a BILDU? A d’altres opcions polítiques se’ls permet concórrer a les convocatòries electorals i que jo sàpiga no es troben sotmesos a certes condicions particulars. Fins i tot algunes no han condemnat el règim feixista i aquest si que és un fet que ningú pot negar i que vam patir durant tants anys.