dimarts, 1 de novembre de 2011

Ens volen arrabassar el DRET a la SALUT


“ Una mútua privada és una solució pel sistema de salut pública”. Aquesta frase la va pronunciar el nou conseller de Sanitat, just dos dies després d’haver sigut nomenat per aquest càrrec. Deixem-nos d’altres consideracions, el plantejament polític en què es basa la seva afirmació mostra clarament el propòsit del nostre conseller respecte de la sanitat pública. Indicar a la població la conveniència d’apuntar-se a la sanitat privada, seria propi d’aquella persona que defensi els interessos particulars d’un empresa que entengui la sanitat en tant que negoci, però és inadmissible que ho faci el responsable de la salut pública del nostre país.


Prop d’un any que el senyor Boi Ruiz gestiona la nostra sanitat i no cal que m’entretingui exposant les mesures que ha pres. Totes amb la intenció d’acabar amb l’actual model sanitari i privatitzar la salut de les persones. El conseller representa els interessos de les patronals que entenen la salut com a negoci i condueix volgudament la sanitat pública catalana cap a la destrucció i el desmantellament, amb unes retallades que no han sigut explicades en cap document, a esquenes del Parlament. Un despreci cap al Parlament i l’opinió pública, una forma antidemocràtica de governar per part del Govern de C. i U.Ens trobem davant la clara voluntat d’enderrocar l’estat social, en benefici de la dreta neoliberal i del capitalisme financer que vol fer de la sanitat un gran negoci.

Es tracta de negar la responsabilitat de l’Estat respecte de la salut de les persones, un dret reconegut internacionalment i que obliga a tots els estats a protegir la salut dels ciutadans. La Constitució Espanyola i també el nostre Estatut reconeixen aquest dret i contemplen les funcions i responsabilitats dels governs respecte de la vigilància, no només dels factors personals sinó també socials que poden afectar la nostra salut. Les darreres declaracions del conseller són insultants. Afirma – el que hauria de ser un servidor públic – “ que la salut és un bé privat que depèn d’un mateix i no de l’Estat”. Afegeix que “ la salut va lligada amb la genètica i els hàbits personals”. Qualsevol dia se li acut que, com que l’Estat no té res a veure amb la salut, cal que anem a una entitat privada i qui no tingui les possibilitats econòmiques...El conseller oblida volgudament que respecte de la qualitat de la salut hi ha uns factors socials injustos i evitables. La desigualtat econòmica, la manca de treball, la contaminació ambiental, l’exclusió social cada dia major degut a la falta de treball, no disposar d’un habitatge digne, les condicions de vida i de treball, l’educació, són alguns aspectes que danyen la salut. Mencionar aspectes relacionats amb la genètica és injust. Tothom ha de tenir dret a la salut i un cert pòsit feixista hi ha en aquesta afirmació sobre la genètica.

És una provocació que, precisament des de la responsabilitat pública amb la que ha de gestionar el conseller l’administració del dret a la salut, en comptes de defensar i vetllar el sistema de salut públic, es prenguin injustes mesures amb el persistent discurs de la manca de recursos econòmics. L’objectiu és clar i concret i s’assenta sobre una estratègia prou ben pensada des del primer dia. Ens hi juguem el dret a la salut. Volen arrabassar-nos des de la mateixa administració aquest dret, en benefici d’uns interessos privats, d’unes persones quina cobdícia els porta a posar en perill la nostra vida. Aquest és el repte.

El conseller hauria de plegar, per respecte a la ciutadania. Si no ho fa, el President Mas li hauria de revocar la confiança, destituint-lo. Però, desenganyem-nos, no és que el President s’equivoqués nomenant Boi Ruiz responsable de la sanitat. El senyor Mas defensa els mateixos interessos: els del sistema de mutualitats privades. Boi Ruiz ha sigut director general des de 1994 a 2008 i president des de 2008 fins que fou anomenat conseller, de la UNIÓ CATALANA d’HOSPITALS, l’associació d’empresaris d’entitats sanitàries. Aquestes són les seves credencials.