divendres, 13 de gener de 2012

Lliure accés a la zona marítima, que la llei determina que és un domini públic



Són bens de domini públic estatal la zona marítimo-terrestre, la mar territorial i els recursos naturals de la zona econòmica i de la plataforma continental.


En conseqüència, la Llei de Costes desenvolupa aquest precepte constitucional i en l’article 28, estableix una servitud d’accés al litoral, que haurà de ser pública i gratuïta. Disposa aquesta norma que no es permeten, en cap cas, obres o instal•lacions que interrompin l’accés al mar sense que es proposi pels interessats una solució alternativa que garanteixi l’efectivitat de l’ús públic de la zona.

La Comunitat de Propietaris de l’Edifici del Club de Mar ( Can Rius ) no només no respecta des de fa anys aquest dret, sinó que endemés ha construït uns dics que fa servir d’amarradors amb la conseqüent destrucció d’aquell tram de litoral. Una paret barra el pas d’accés al litoral permetent l’ús particular d’un bé de domini públic que la llei protegeix en benefici de l’interés comú. Una part del litoral de Sant Feliu, que ha de ser públic i gratuït.

El grup local d’ICV-EUiA denuncia aquesta qüestió des de fa temps i poc abans de les eleccions municipals va pintar amb eslògans reivindicatius la paret que tanca la zona a l’ús públic. L’Ajuntament també està fent accions en el mateix sentit. Des de fa dos anys la Generalitat té les competències que li permeten actuar contra una situació de privilegi completament il•legal segons un dictamen jurídic que ICV va encarregar i va posar a disposició del govern local.

La darrera setmana, Joan Boada, el diputat d’ICV per les comarques gironines, va presentat una proposta parlamentaria de resolució, en la que s’insta al govern de la Generalitat a actuar per tal que la paret que barra el pas al camí de ronda a l’alçada de Can Rius, sigui enderrocada i es permeti l’ús públic de la zona il•legalment privatitzada.

Aquest matí, el diputat ecosocialista Joan Boada i el regidor d’ICV-EUiA Jesús Fernández, han presentat la proposta de resolució, just en el lloc on el mur priva l’accés públic.