diumenge, 29 d’abril de 2012

Aniversari Segona República. Aquest any tampoc.


Any 1931 i el 12 d’abril es celebren eleccions municipals. Les candidatures republicanes i d’esquerres assoleixen el poder en els ajuntaments i dos dies més tard, el dia 14, és proclamada la Segona República i també la República Catalana, que poc després i amb negociació entre el govern provisional de la República i Francesc Macià, donaria lloc a la recuperació de la Generalitat de Catalunya. Aquest fet polític, la recuperació de la República, val la pena mencionar- ho, fou la conseqüència d’uns comicis municipals.


Una nova Constitució és promulgada i de les més avançades del seu temps. Un canvi social que contempla la reforma agrària, la separació de l’Estat de l’Església i el compromís per acabar amb l’analfabetisme arreu del país. La Carta Magna reconeixia la pluralitat nacional amb els estatuts d’autonomia de Catalunya, Euskadi i Galícia. Un gran desig de llibertat fou expressat i una majoria social que havia estat represa i silenciada, en ocasions amb l’ús de la força, va poder començar un nou camí.

Sóc del parer que un dels grans avenços de la República, fou reconèixer la participació política de les dones, que van veure reconegut el dret de vot, el matrimoni civil i el dret al divorci.

Els principis d’igualtat, laïcitat, justícia social i la protecció i garantia dels drets individuals i col•lectius, foren els màxims principis republicans que s’expressaren amb l’exercici de la sobirania popular i la democràcia efectiva. Una forma d’Estat que va ser violada per la sublevació militar de l’any 1936 que va comptar amb el suport polític i econòmic de determinats sectors de la societat, no només espanyola, també catalana, que veien perillar llurs privilegis.

Un any més, a l’ajuntament de la nostra vila li ha passat per alt aquest aniversari, 81 anys que van acomplir-se el dia 14. Crec que els valors democràtics que he mencionat abans, encara avui no s’acompleixen del tot, com caldria que fos. Rememorar des de la nostra institució municipal aquell fet penso que hauria d’haver sigut. Algunes de les persones que avui tenen responsabilitats polítiques en el nostre ajuntament, són hereus d’aquells principis sobre els que va assentar-se la República. Un acte, ni que fos senzill, hauria aplegat uns ciutadans/es que creiem que a hores d’ara, encara hi ha molt de camí a fer per aconseguir plenament els valors democràtics que proclamava la República.

Ves a saber si el que manifesto és cosa de gent gran, de vell. Potser el “rellotge “ se m’ha aturat i no vaig a l’hora. Dec anar errat, més encara després de la resposta que va fer-li el vicealcalde al regidor d’ERC, quan aquest ve preguntar-li si hi hauria algun canvi en les relacions amb la Fundación del Príncipe de Girona. No crec que s’hagin de prendre decisions respecte d’aquesta relació – ni fu ni fa – però una contesta amb un contingut més rigorós i crític hauria sigut convenient. Clar, no fos que la Jefatura del Estado i la Casa Real es prenguessin malament, la commemoració a Sant Feliu del 81è aniversari de la proclamació de la Segona República. Tot i així, penso que el meu parer, és compartit també per altres persones de la nostra ciutat.Haig de dir, per tal de ser just en el que expresso, que ERC i ICV, si que van fer memòria de la República, amb sengles actes que van tenir lloc al monument que recorda les víctimes de la guerra i la repressió franquista.