dimarts, 5 de juny de 2012

Els recursos naturals no són infinits. Per un nou model de producció i de consum
Brasil, un dels països amb més alt ritme de creixement, serà la seu del dia Mundial del Medi Ambient. Una diada que va establir el mes de desembre de 1972, l’Assemblea General de les Nacions Unides i que des de l’any 1972 es celebra el dia 5 de juny amb diverses activitats arreu del Planeta.

El tema d’enguany serà l’Economia Verda, que busca reduir els riscs ambientals i gestionar de manera eficient els recursos naturals. El camí assenyat per un desenvolupament sostenible que acondueixi a l’eradicació de la pobresa.

La defensa dels espais naturals i del medi ambient és incompatible amb un model que encara creu que els recursos naturals són infinits. L’entorn natural pateix una pressió que malmet la qualitat de la naturalesa i posa en perill la salut, inclús la vida de la humanitat. És imprescindible canviar el model productiu i el consum desordenat per anar millorant el nostre entorn. El Planeta pateix l’agressió d’una societat que vol afirmar la seva superioritat sense tenir en compte la natura, prioritzant uns valors materials que posen en risc l’existència de la raça humana. El perill ja és ara, tot i que la longevitat d’una persona no ens permet adonar-nos compte de la catàstrofe que anem alimentant, si no tenim la voluntat i la fermesa d’anar canviant les nostres conductes. El repte és vital i les generacions futures ho tindran pitjor que nosaltres. Nosaltres en som responsables en la part que ens pertoca i hem potenciar les polítiques de sostensibilitat, la protecció del medi natural i aturar les activitats que perjudiquen la preservació de la natura.

En Martí i la Sara són els nostres néts. A la fotografia, a primera hora del matí, se’ls veu amb el delit de la vida. En llurs mirades hi podem veure la joia de viure, són feliços. I aquest goig que manifesten els menuts de casa ens ajuda a ser. Ahir al matí, quan l’àvia i jo veiérem la foto- “bon dia avis” - que ens havia enviat la nostra filla, un cert envaniment ens va copsar. Estem en “deute” amb els nostres néts. Som responsables del món que els hi deixarem. No podem assegurar-los com serà. L’amic Albert Piqué, deia l’altra dia, que és possible que demà hagi de reconèixer als seus néts que va ser derrotat, però que podrà mirar-los als ulls i dir-los que si ells viuen així no és per culpa seva, perquè va lluitar per un altre món.