diumenge, 2 de setembre de 2012

El Toro de la Vega. Els animals són mereixedors del nostre respecte.A la ciutat de Tordesillas, com cada any i en ocasió la festa patronal, el segon dimarts del mes de setembre, se celebra la que s’anomena la festa del Toro de la Vega. Ja ha sigut escollit el brau d’enguany, de nom Volante, un animal de prop de 600 quilos. Han triat aquest animal, a l’entendre de la comissió encarregada, per reunir les millors condicions per a la festa.


Un pobre animal, que serà perseguit camps a través, a peu o a cavall, per una colla de brètols armats amb llances, punxons, tornavisos i tota mena d’estris, que van clavant a la bèstia fins a la mort. Un espectacle en el que es maltracta, tortura i persegueix un animal- ni que fos la pitjor de les bèsties, un animal “condemnat” – fins a llur execució. Una “diversió” que no només denigra els protagonistes, sinó que també hauria de fer avergonyir als espectadors de la salvatjada. El patiment, que pot durar hores, d’un animal de la força i vitalitat com és la d’un brau, fins a morir. Quan l’animal doblega les cames i cau esgotat i abatut és quan els “valents” aprofiten la circumstància per mostrar la seva ardidesa i valor, damnejant l’animal fins a la mort.

Una mostra vergonyosa de la manca de respecte que hauríem de mantenir amb els animals. Invocant la tradició i la cultura es permeten espectacles més propis de pobles incults i endarrerits, incapaços de defensar el tracte que es mereixen els animals, manifestant-se en contra i acabant d’una vegada amb aquests espectacles denigrants.

A Tordesillas – amb les degudes excepcions - no es respectada la Declaració Universal dels Drets dels Animals, aprovada per la UNESCO l’any 1978. Els animals són éssers vivents, dotats de sensibilitat física i síquica i també de moviment voluntari, que han de rebre un tracte que atenent-se a les seves necessitats etològiques, en preservi el benestar, una mostra dels fonaments de la coexistència de les diferents espècies en el món. Els animals són uns éssers que l’espècie humana ha de respectar.