dimecres, 26 de desembre de 2012

Afineu la "nàpia"... podria ser que us en arribés la flaire.CAPÓ de NADAL

Ingredients:

1 capó de 4 quilos

Per fer la farsa:

½ quilo de carn picada de porc

100 grams de pinyons

200 grams de prunes seques sense pinyol

200 grams d’orellanes

250 grams de castanyes seques ( que haurem posat en remull el dia abans amb garnatxa)

100 grams d’avellanes torrades i pelades

2 pomes àcides tallades a daus

Per la guarnició:

6 cebes petites enteres i pelades

2 pastanagues tallades en rodó

4 tomates petites i enteres

2 branquinyols d’api sense fulles i tallats a trossets

2 cabeces d’all enteres

4 pomes àcides petites sense el capoll

Oli

Sal

Pebre

Preparació:

Quan comprem el capó, demanem que li deixin la meitat del coll per poder-lo lligar i que endemés l’obertura de la part del cul sigui petita, justa per poder-lo farcir.

Socarrimarem la bèstia i tot seguit la buidarem i netejarem bé per dintre i l’assecarem amb paper de cuina. Sal i pebre.

En un recipient de mida generosa hi posarem la carn picada salpebrada, junt amb tots els ingredients de la farsa. Tot ben barrejat.

Passarem a farcir el capó amb la pasta, assegurant-nos que quedi ben compactada, sense buits. Cosirem l’au amb fil de cuina i una agulla de sargir llana.

Per tal que no es parteixi durant la cocció, lligarem les ales i les potes al cos del gratapallers i també el salpebrarem per fora.

Untarem una plata de forn amb un tel d’oli tot afegint la guarnició al voltant del capó. Ho ruixarem amb oli fins que a la plata en quedi un dit.

Cocció:

Ja el tenim a punt!! Tres hores al forn – dalt i baix – a una temperatura d’uns 180º. A mesura que les verdures vagin suant, recollirem suc amb una cullerassa i humitejarem el capó. Si se’ns asseca el rostit, tindrem una barreja d’aigua i garnatxa per anar-li afegint.

Amb molt de compte, quan sigui rostit d’una banda li farem un tomb per acabar-lo d’enllestir.


-----------------------------------------------------------------------------


El capó és un gall castrat. Augmenta la quantitat de carn i minva la massa muscular. La polpa és més gustosa que la del pollastre i també el seu pes és superior. S’acostuma a menjar-lo en els àpats d’aquestes festes en lloc del gall dindi. Per la Festa Major, la pobre “víctima” és el pollastre.

El capó no és tan conegut com el pollastre de l’Empordà, tot i que darrerament s’ha començat a comercialitzar.

A casa, el cuino cada any i pel que diuen els de la taula, el troben molt bo. Vaig viure a Bellcaire fins als deu anys i recordo que la mare se’ls criava. Quan encara el pollastre era menut, la mare anava a la farmàcia a comprar unes pastilles. Feia un petit tall a la pell del coll i li posava un d’aquells comprimits, la castració de l’animal.

Animeu-vos!! La mostra la teniu a les fotos del capó d’aquest any.

Joana. La jove de Can Peric.