dijous, 7 de febrer de 2013

Les "corridas de toros". Bien de Interés "Nacional".Dimarts vinent el ple del Congrés de Diputats posarà a debat la possible admissió a tràmit d'una Iniciativa Legislativa Popular ( ILP). I no em refereixo a la ILP que també al mateix dia presentarà a la consideració del Parlament, la Plataforma en defensa dels Afectats per les Hipoteques.


Es tracta d'un procés que va iniciar la Federación de Entidades Taurinas de Catalunya, que demana que les "corridas de toros", siguin considerades un Bien de Interés Cultural. En realitat una oposició a la decisió que va prendre el Parlament de Catalunya l'any 2010 i que regeix a partir de l'1 de gener del 2011,en el sentit de prohibir les curses de braus al nostre país.

De moment sembla que només el Partit Popular defensarà l’admissió d'aquesta iniciativa. En el cas de ser així, s'iniciaria tot un procés parlamentari que podria acabar amb la decisió del Parlament català i, en conseqüencia, aquests animals podrien ser de bell nou maltractats a casa nostra. De fet s'obriria un contenciós sobre les competències que d'acord amb l'Estatut li corresponen al govern de Catalunya. I ja hi serem altra vegada al TC.

Els animals - en aquest cas els braus - d'acord amb la Declaració Universal dels Drets dels Animals, han de ser respectats.Els toros són èssers vivents, amb sensibilitat física i psíquica i per tant poden ser objecte de dues maneres que sovint són simultànies de maltractaments, que els hi produeixen dolor i angoixa. En aquesta ILP, s'invoca la tradició i la cultura, obviant l'agressió que es fa als animals, fins a la seva mort. El que caldria, seria acabar d'una vegada amb aquests espectacles que denigren a les persones que els practiquen, a les que en fan un negoci i també aquells que hi assisteixen.

Interessant el plenari de dimarts vinent. Dues ILP. La tortura fins a la mort d'un animal condemnat - cal sacrificar-lo - i el dret a un habitatge que contempla la Constitució. Podrem constatar la sensibilitat i l'humanisme dels nostres diputats.

Catalunya - el nostre Parlament - va manifestar-se en contra del maltractament als braus i les "corrides" quedaren prohibides. Una decisió que fou valorada molt positivament arreu i que mostra el nostre respecte cap els animals. Però - i sempre el però - els "correbous" són permesos, també argumentant que són una tradició. He parlat de la sensibilitat psíquica dels bous i en aquest sentit tot i bandejant el maltracta físic, voldria manifestar la por que tenen tots els animals al foc.